Iparművészeti Múzeum

Cím: 1091 Budapest Üllői út 33-37.
Telefonszám: +3614565107
Web: http://www.imm.hu/
E-mail: info@imm.hu

Budapest egyik legforgalmasabb útján az Üllői úton találhatjuk a Magyar Iparművészeti Múzeum, amely a szecessziós építészet egyik hazai gyöngyszeme. Az Iparművészeti Múzeum Rómer Flóris indítványozásával jött létre már 1872-ben, Európában harmadikként, de a ma látható palotája csak később épült meg.
Az Iparművészeti Múzeum szecessziós épülete
A múzeum épületét 1893-ban Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, miután megnyerték a kormány 1890-ben kiírt pályázatát. A csodálatos építészeti remekmű 1896. október 25-én a millenniumi ünnepség keretein belül lett felavatva.
A palota arculatát a leginkább a zöld és sárga színekben játszó kupolája határozza meg, melyet a híres pécsi Zsolnay kerámiákkal fedték be.
A kupolát négy allegorikus szobor díszíti, melyek az iparművészet négy ágát hivatottak szimbolizálni. Az első figura kezében egy szoborserleget tart ezzel az ötvösséget jelképezi, a mellette álló egy orsót fog utalva a textilművészetre, a harmadik kezében a kancsó a kerámiaművészetet, míg a legutolsó a női torzóval a szobrászatot dicsőíti.
A múzeum belsőtere
Az épület gazdag külső díszítettségének csodálásával sok időt el lehet tölteni, azonban érdemes a belsőtérre is időt szánni. Az épület belső díszítettsége egyértelműen a keleti világ művészetét szimbolizálja a szecessziós építészetben. A múzeum fényes nagycsarnokának oszlopain és boltívein végig futnak az ornamentális csipkék a maguk hófehér eleganciájukkal. Minden részlet a magas színvonalú és egyéni művészetről árulkodik, úgy hogy minden részlet harmóniában van egymással. Az előcsarnok díszes üveg kupolája és a nagycsarnok üveg teteje végett különleges fényárban úszik ez a belsőtér. Az 1920-as évek végéig a belső falak Reisemann Károly Miksa falfestményeivel voltak gazdagon díszítettek, ezeknek azonban mára csak egy apró része maradt meg, ugyanis lemeszelték a falakat. Egyéni vélemény, hogy sajnálom nagyon, de nekem így is szép és talán a fehér falak nem vonják el a figyelmet a kiállított művekről.
A múzeum épülete a II. világháborúban több helyen is súlyosan megsérült, ezeket a károkat 1949-ben javították ki és azóta eredeti pompájában gyönyörködteti meg a budapesti járókelőket.
Állandó kiállítások
Gyűjtők és kincsek, állandó kiállítás
Oszmán-török szőnyegek, állandó kiállítás

Forrás: http://budapest.varosom.hu/latnivalok/muzeum/Iparmuveszeti-Muzeum.html

videó megtekintése →

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!