Miniversum

Cím: 1061 Budapest Andrássy út 12
Web: http://www.miniversum.hu/
E-mail: info@miniversum.hu

A MINIVERSUM sztori 2012. augusztusában indult, az ötletgazda Kocsis Attila ekkor kezdte összeállítani a kiállítás koncepcióját és a vállalkozás üzleti tervét. A hatalmas méretű, állandó kiállításként látogatható terepasztal ötletén túl, kezdettől fogva fontos szempontok voltak:

* az interaktivitás új dimenziói: a látogatók többféle módon, különböző eszközökkel tudjanak aktívan is részt venni a terepasztalok működtetésében,
* a helyszín mint önálló látványosság: kezdetektől a Világörökség részét képező Andrássy út egyik palotájában gondolkodtunk,
* a gyerekek szórakoztatásának előtérbe helyezése, amit a terepasztal egyes látvány- és interaktív elemein túl az önálló játszóház és foglalkoztató egészít ki,
* és a modellezés minősége: messzire kell menned, hogy hasonló minőségű, a legapróbb részleteiben, jeleneteiben is a végletekig kidolgozott terepasztallal találkozz. Az indulástól világszínvonalú kivitelezés, a hasonló látványterepasztalok minőségének túlszárnyalása volt a cél.

2012. őszén már látszott, hogy egy jelentős pénzügyi befektető is fantáziát lát a projektben, ezért a 2013. év már a szűk alkotócsapat összeállításával indult. A projekthez csatlakozott Vida László és Martisz Gábor, és néhány további segítővel kiegészülve 2013. májusra készen álltak az Andrássy úti Krausz palotába megálmodott látványosság műszaki és kivitelezési tervei.

A MINIVERSUMOT üzemeltető ULBULAND KFT. 2013. május végén magántőkéből jött létre. A terepasztalok és létesítmények építésének elkezdéséig még hátravolt magának a helyszínnek az átalakítása. 2013. augusztus 2-án vettük át a Krausz palota helyiségeinek egy részét, ahol még aznap el is indult a Németországnak és Ausztriának helyet adó asztalok összeállítása.

Mielőtt a MINIVERSUM terepasztalok építésének nekiláttunk volna, 2013. júliusban készítettünk egy 2 x 1 méteres próbadarabot: ezen egységesítettük a munkafolyamatokat és a felhasznált anyagokat. Az építésről készült fotók megtalálhatók a Galériában. Ez a terepasztal azóta a "bemutató asztal" címet érdemelte ki, például részt vettünk vele 2013. őszén a gödöllői vasútmodell kiállításon. A játszóházban jelenleg is az egyik fő attrakció.

A MINIVERSUM építése a német és az osztrák témájú asztalokkal kezdődött. Egészen 2013. november végéig ennek a két asztalnak a területe minden tekintetben előrébb járt a magyarországi résszel szemben: itt építettük fel elsőként az asztalok vázait, itt kezdtük el a sínek fektetését, az elektromos eszközök bekábelezését, majd pedig itt jutottunk el a "durva terep" állapotig elsőként.

2013. augusztus és november vége között, 4 hónap alatt mindenhol – azaz kis kezdeti lemaradással a magyar asztalon is – eljutottunk addig, hogy a terep alépítménye és a vasúti pálya készen volt. December elején kezdődött az építkezés újabb fázisa, ahol már a látható részek, elemek, témák kerültek az asztalokra. Ez a "végső tereprendezés" 5 hónapig, 2014. április végéig tartott.

 

Az építkezés közben 40 egyedi makett érkezett műhelymunkában, külső makettezők készítésében. Ilyenek Budapesten pl. a Vajdahunyad vára, a Hősök tere vagy a Nyugati pályaudvar. Ezek az egyedi alkotások sokszor nem az adott téma vagy terület építésének ütemében, hanem csak később érkeztek meg hozzánk, ezért a beépítésük végett olykor vissza kellett térnünk egy-egy területre később is. Az utolsóként, csak április végén elkészülő alkotás épp a példaként használt 3 budapesti makett volt.

Az építkezés 9 hónapja során a MINIVERSUMOT építő csapat többször megváltozott, kollégák, makettezők és modellezők jöttek és mentek. Egyszerre átlagban kb. 30 ember vett részt az építkezésben, ennek fele a helyszínen, fele pedig valamilyen otthonról végezhető munka formájában.

Az építkezés öt jól elkülöníthető csapatban valósult meg: helyszíni alépítmény- és terepépítők csapata, helyszíni digitális/elektromos csapat, egyedi makettek készítői távoli munkában, kész épületek összeállítói távoli munkában, és végül a projekt összefogását, az erőforrások menedzselését végző irányító csapat.

A MINIVERSUM egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott és részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg. És egy kicsit több is ennél: mindent elkövetünk, hogy a látogatás alatt a terepasztal megtekintésén túl is egyedülálló élményben legyen részed!

Interaktív képernyőkön mutatjuk be az egyes nevezetességek eredeti fotóit, össze tudod hasonlítani, mit valósítottunk meg kicsiben. Itt-ott be tudsz avatkozni az asztalon zajló forgalomba, eseményeket, mozgásokat, hang- és fényhatásokat tudsz életre kelteni. A legkisebb látogatókra külön is odafigyelünk: a MINIVERSUM játszóházában a korosztályuknak megfelelő építő-alkotó tevékenységre várjuk őket (külön díjszabás nélkül). Eközben a felnőttek a lebilincselő élmények hatását a kávéházban pihenhetik ki. A hatalmas monitorfallal sokkoló vezérlőterem egy önálló látványelem, ahol a technika iránt érdeklődők az egész látványosság üzemeltetését testközelből nézhetik meg.

 

A helyzet az, hogy nehéz szavakba önteni, képeken bemutatni, mit fogsz látni, megtapasztalni. Gyere el és éld át az élményt velünk, le fogunk nyűgözni! Hagyd magad elvarázsolni, és meg fogsz döbbenni, hogy "pont olyan, mint az igazi", meg hogy milyen őrült, aprólékos dolgokat meg tudtunk alkotni a MINIVERSUM minivilágában.

Forrás: http://www.miniversum.hu/miniversum-sztori

videó megtekintése →

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!