Szabadság-szobor

Cím: 1118 Budapest Szabadság-szobor
Web: http://www.budapest.com/budapest_kal

A gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik vitathatalan jelképe, bár megoszlanak róla a vélemények. Feltehetően kevesen ismerik azonban valós történetét és a változásokat, melyeken keresztülment, míg el nem nyerte mai állapotát.

A szobor felállításának ügyét a Budapesti Nemzeti Bizottság és a Szövetséges Ellenőrző Bizottság együtt vette kézbe 1945-ben, rögtön azután, hogy a szovjet haderő kiverte a németeket. Szobrásznak Kisfaludi Strobl Zsigmondot választották, a költségeket pedig az állam állta.

Maga a szobor egy kezében pálmaágat tartó békés nőalak, talapzattal együtt 40 méter magas. Két oldalán látható egy fáklyás, valamint egy sárkányölő alak is. Eredetileg két, katonát ábrázoló szobor is állt itt, azonban az egyik 1956-ban tönkrement, a másikat pedig később a Szoborparkba helyezték át.

A szoborcsoport hivatalosan a "Felszabadulási Emlékmű" elnevezést kapta, értelemszerűen a szovjet felszabadításnak állított emléket, azonban a rendszerváltás után több párt és szervezet is el akarta tüntetni. Sokan viszont békét sugárzó, turistákat vonzó mivoltára hivatkozva védelmükbe vették, végül 1993-ban fejeződött be átalakítása. Ekkor levésték a ciril betűket és a magyarok szovjetek iránti háláját taglaló feliratot, elvitték a katonaalakot, a jelképeket levették.
A nőalak felirata is megváltozott, máig így szól:

"Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért.”

Forrás: http://fovarosunkbudapest.network.hu/blog/fovarosunk-budapest-blogja/a-szabadsag-szobor

videó megtekintése →

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!