Váci utca

Cím: 1052 Budapest Váci utca
Web: http://www.vaciutcanegyed.hu/

A Váci utca Pest talán leghíresebb sétálóutcája, a történelmi belváros integráns része, a társadalmi és üzleti élet központját jelentő city bevásárlóövezete. A környék több generáció számára egyenlő az exkluzivitással, a nemzetközi világmárkákkal és azok sokszor kizárólagos, csak itt megtalálható üzleteivel. A Váci utca a pezsgő társadalmi élet színtere, helyszíne a korzózásnak, a történelmi épületek közti nézelődésnek, díszlete a baráti találkozóknak és randevúknak. Mint az örök hölgy, kinek évei ugyan gyarapodnak, de vonzereje meg nem kopik – úgy nyújtózik végig Pest belvárosában a megannyi apró, bájos utcácskát és közt magába olvasztó, magához ölelő Váci utca.
Pest belvárosa történelmi idők óta lakott terület. A római birodalom védvonalának egyik erődje is itt – a mai Március 15. téren – emelkedett, később pedig ez a terület volt az a mag, amely köré a jelenleg ismert város felépült. A középkorban a terület nem önálló városként, hanem Buda külvárosaként vált virágzó iparos- és kereskedőközponttá, mely virágkorát a XV. században élte. A történelmi városközpontot egészen a XIX. századig városfal vette körül, melyen három kapu - a Váci, a Kecskeméti és a Hatvani kapu - biztosított átjárást.
A Belváros, és ezen belül a Váci utca jellegét az 1873-ban elindult városrendezési program alapvetően határozta meg – az itt található történelmi épületek jelentős része is az 1800-as években épült. Hogy a környék már ezt megelőzően is a város meghatározó egysége volt, jól mutatják a korábbi elnevezések. Az 1700-as évektől az északi Váci utcára használt Főutca elnevezés (a hivatalos neve ekkor Waitznergasse), valamint a Pesti Barnabás utca és a Piarista köz közé eső része Főtér (hivatalosan Hauptplatz) elnevezése egyaránt a környék jelentőségét jelzi – nem csupán földrajzi, de társadalmi pozíció és presztízs szempontjából is.
A mai Váci utca több közterület összevonásából alakult ki 1899-ben, ekkor kapta jelenlegi nevét is. Az 1980-as évek óta északi része (Erzsébet hídtól északra eső terület) sétálóutca. A legutóbbi évek városfejlesztési projektjeinek hála, az utca déli, korábban kisebb presztízsű része is sétálóutcává vált. Jelenleg a Váci utcában ..... négyzetméteren, mintegy 500 különböző üzlet, szolgáltatóhely, vendéglátóhely áll az idelátogatók rendelkezésére.

Forrás: http://www.vaciutcanegyed.hu/tortenet

videó megtekintése →

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!