Budaörs

A főváros határában kétnyelvű, Budaörs/Wudersch feliratú tábla jelzi, hogy egy ma is eleven német hagyományokkal rendelkező városkába érkeztünk. Az egymással keveredő modern lakótömböknek, villáknak és a régi, falusias házaknak festői hátteret biztosítanak a Budai-hegységhez tartozó Csíki-hegyek többnyire kopár, sziklás, imitt-amott fenyvesekkel borított vonulatai. Nagyszerű kirándulóterület ez, ahol a védett dolomitoldalakon és fennsíkokon tavasszal törpe íriszek, kökörcsinek és kankalinok tarka virágszőnyege mellett sétálhatunk.

Közel 25 000 lakosú város az M1-es és M7-es autópálya közös szakasza mellett. Budapest nyugati kapuja. Nevét 1236-ban már oklevél említi. Budaörs a honfoglalók egyik törzsének nevét őrzi (Örs). A név Buda tagja pedig (a többi környékbeli településhez hasonlóan) a régióhoz tartozást jelöli. A középkorban egyházi birtokok részeként szerepel.

A Kálvária- hegy a hatalmas vaskereszttel és a golgota-szoborcsoporttal húsvétkor passiójátékok színhelye, és ugyancsak tavasszal várja a látogatókat a Budaörs Fesztivál is. A helyi németség történelmével, hagyományaival az enteriőrszerűen berendezett Riedl Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény ismerteti meg az érdeklődőket.

A Törökugrató hegyének története szerint az egyik hódító török vezér, hogy üldözőinek fogságába ne essen, bekötött szemű lovával a sziklafal tetejéről a mélybe ugratott. A török uralom alatt elnéptelenedett falut a Zichy-család telepítette újjá németekkel a XVIII. század elején.

A környék adottságai révén híres szőlő- és őszibarack termelőhely lett. A második világháború végéig jellegzetes német község volt.

Budaörs neve a magyar polgári repülés történetével is összeforrt. Az 1937-ben megnyitott repülőtér ma a világ minden részéről fogad kisgépeket, május első felében, a Repülőnapon pedig mindig tízezrek csodálják itt a fémmadarak mutatványait.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/budaors.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!