Dabas


Dabas, egy város Pest megyében, Magyarországon, a mikrorégió középpontjában. A lakosság száma 17,000 fő.
Története
A város három különböző részből áll: Dabas, Gyón és Sári régi falvakból. Dabas, mint falu már 1270-ben is népes volt, viszont az oszmán korszakban az egész régió teljesen kihalt. A 18. században négy új falut hoztak létre a terület tulajdonosai. Felső-Dabas lakosai magyar katolikus jobbágyok voltak, Alsó-Dabas a köznemesség központja volt (itt élt a híres és népes Halász család), Sári (Šari) szlovák katolikus családok, Gyón pedig református magyarok és szlovák evangélikusok lakta terület volt. A sári szlovákok a mostanáig megtartották nemzeti identitásukat. A 19. században Alsó-Dabas nemesei több klasszicista kúriát építettek – ezek a legfontosabb látnivalók manapság a városban. A két Dabas 1947-ben egyesült, és 1966-ban a másik két falu is csatlakozott. Az 1970-es években Dabas nagy fejlődésen ment keresztül és egy modern városközpont épült bírósággal, állami iskolával, irodaházakkal és egy nagy bevásárlóközponttal. Dabas 1989-ben vált várossá.
Híres emberek
• Kossuth László, a híres magyar államférfi, Kossuth Lajos apja. A Kossuth család szerény otthona ma emlékmúzeum.
• Dinnyés Lajos a Kisgazdapárt politikusa, Magyarország miniszterelnöke volt 1947 május 31. és 1948. december 10. között.
• Gyóni Géza, költő és újságíró.
Látnivalók
Dabas híressé vált a köznemesség által épített kúriáiról. A nemzeti műemlékek száma a 18. és19. században 20-ra nőtt. A legfontosabb ezek közül a nagy klasszicista Halász Móricz kúria Gyónon, és a nemesek kaszinója Dabason. A református templomok Dabason és Gyónon, az evangélikus templom Gyónon, és a katolikus templomok Dabason, illetve Sáriban a 18. században épültek.

 

Forrás: http://dippingatlanok.5mp.eu/web.php?a=dippingatlanok

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!