Dunaharaszti

A Ráckevei-Duna bal partján, a Pesti síkságon fekszik a budapesti agglomerációban; innen indul a Duna-Tisza-csatorna. Dunaharasztit a budapestiek és külföldiek, mint üdülő- és kirándulóhelyet szívesen keresik fel. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízi sportokra kiválóan alkalmas, a Duna-Tisza-csatorna horgászparadicsom, tiszta vizű bányatavai üdülőcentrumok.

Dunaharaszti történelme hosszú múltra tekint vissza, területe már a bronzkorban is lakott volt. A rómaiak idején kereskedelmi út vezetett át a Dunán e térségben. (Ez az út egykor majdnem ugyanott vezetett, ahol ma az M0-s körgyűrű.) Védelmére erődöket emeltek.

A honfoglalást követően a térség a fejedelmi törzs szállásterülete volt. Már az Árpád-korban lakott terület, erről XI. századi régészeti leletek tanúskodnak. Oklevélben a tatárjárás előtt - 1229-ben - említik először a nevét. Mátyás időszakában a térség legnagyobb, iskolával is rendelkező települése volt.

A török időszakban szinte teljesen elpusztult.Újratelepítése Buda visszafoglalása után német telepesekkel történt, rövidesen ismét területközponttá vált. Plébániájához kezdetben hat környékbeli település tartozott. Növekedése száz évig csak átlagos ütemben zajlott.Fellendülése a HÉV-vonalak megépítésével - a XIX. század végén - kezdődött. Üdülőhellyé vált, polgárosodott. Kaszinók, klubok, üdülőszanatórium, polgári és sportegyesületek alakultak, például a Nemzeti Kaszinó, Szépítészeti Egylet, Polgári Dalkör, Vívóklub, stb. A II. világháború és az 1956-os földrengés rendkívül nagy károkat okozott.Dunaharaszti lakosságszáma ezek ellenére is nőtt. Nagysága és fekvése miatt az agglomeráció alközpontjává fejlődött.
Az 1971-es agglomerációs kormányhatározat a budapesti agglomeráció VIII. számú alközpontjává nyilvánította. Így öt kisebb település - Taksony, Alsónémedi, Majosháza, Délegyháza, Dunavarsány - vezető településévé vált. 1900-tól hívják Dunaharasztinak, korábbi neve Haraszti volt.
A város határában a kavicskitermelés helyén kialakult bányatavak ma már üdülési célokat szolgál. Országosan is egyedülálló a kábeles vízisí lehetőség. Több száz férőhelyes kempingek, üdülők és panziók állnak a tavak mellett a pihenni és üdülni vágyók rendelkezésére.
Látnivalók:- Német Nemzetiségi Tájház
- Helytörténeti Emléktár
- Földváry kastély
Rendezvények:
- Áprilisban Locsolóbál (Osterfest)
- Májusban Német mise és Gyertyaúsztatás
- Júniusban Tájházi születésnap és sváb esküvő ( Jubiläumfest und schwäbische Hochzeit)
- Szeptemberben Dunaharaszti városnapok és Szüreti Bál
- Novemberben Disznóvágóbál (Schlachtfest)

 

Forrás :  http://www.utazzitthon.hu/dunaharaszti.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!