Fót

A város impozáns épületekkel (plébánia, iskola) övezett központjának tervezője a neves építész, Ybl Miklós. Munkája nyomán az ország legszebb romantikus együttese jött itt létre. Fót nevének elfogadott tudományos magyarázata szerint a "folt" szó "rész"-t,"darab"-ot, "embercsapatot" jelent, melyből a város neve származtatható. Az elnevezés először egy 1353-ban keletkezett oklevélben olvasható.

A település a XIX. század elejétől egészen 1945-ig a Károlyi család birtoka volt, így ők lettek a település híres kastélyának építtetői.A Károlyi-birtok átalakításával alapították meg a Károlyi István Gyermekközpont, amelyet 1957-ben hoztak létre az állami gondozásba kerülő gyerekek ellátására, nevelésére. Az első száz "honfoglaló" gyerek 1957. november 15-én költözött be a nemzeti értékként számon tartott klasszicista stílusú épületegyüttesbe.Fóton élt Garay János költő.

A város fölött, a Somlyó-hegy oldalában van Fáy András egykori présháza, ahol számos kortárs író volt vendég hajdan. Itt írta és szavalta el Vörösmarty a Fóti dalt 1842-ben, a szellemi élet kiválóságaiból álló baráti társaságának.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/fot.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!