Gyál

Gyál igen jól megközelíthető akár Budapestről is az MO-ás és M5-ös autópálya csomópontjában. Ha Ön Budapesten dolgozik, és ki szeretne költözni a fővárosból, akkor Gyál jó megoldásnak bizonyulhat. 1323-ban történik meg Gyál első írásos megemlítése. A Rákóczi szabadságharc után a terület a Károlyi grófok tulajdonába került, ekkor az okmányokban Gayul-ként szerepelt. 30 év múlva már Gyalan néven került Pousa fiainak birtokába. A huszonháromezer fős Gyál a Pest megyei Gyáli kistérség központja és legnagyobb települése, a budapesti agglomeráció egyik fontos települése.

A város Budapesttől délkeletre, közvetlenül a főváros határában fekszik. Autóval a legkönnyebb módon az M5-ös autópályáról letérve érhetjük el Gyál városát, vonattal pedig a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalon érkezve érhetjük el Gyál városát. A település már a 13. században lakott volt, amiről egy okirat is tanúskodik. A török hódoltságot a város is megszenvedte, a Rákóczi-szabadságharc után pedig a Károlyi grófok tulajdonába került. A terület felértékelődésére a 19. századig kellett várni, ekkortól kezdték látni, hogy a fővároshoz való közelsége még sokat jelenthet.

Az 1889-ben megépült vasútvonal ráadásul áthaladt a községen, ez pedig tovább növelte a több itteni eladó ház értékét. A 19. században, a területen hatalmas szőlőültetvények voltak és a fejlődés a vasútvonal kiépítésével folytatódott. A 20. század elejére már több ezres a lakosság és 1932-ben Gróf Károli László 334 holdat felparcelláztatott. Majd ezt tette a dr. Dőri Ferenc és a Jálics Kálmán féle birtokokkal is. Ezt az óriási területet Gyál-puszta községnek nevezték el. Ebben az időben érkeztek a településre a fővárosiak is és hangulatos vendéglők, sportesemények is beindultak a faluban. 1944. december 27-én nyilvánították önálló községgé, ekkor már 3000 fős lakossága volt. A II. világháború után a helyiek a fővárosi gyárakban helyezkedtek el, a lakosság száma emelkedett. Az 1970-es években nagyközségi rangra emelték és a térség dinamikus fejlődésnek indult, üzemek létesültek.

Forrás:  http://ingatlanegy.hu/telepuleswiki/pe/gyal/

 

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!