Gyöngyös

Gyöngyös város központi földrajzi helyzetének köszönhetően legjelentősebb történelmi eseményeink szemtanúja volt. Honfoglaláskori településként ismert, és a XI. század végére már virágzó gazdasági élet alakult ki. Róbert Károly király 1334-ben várossá nyilvánította Gyöngyöst, elsősorban az észak, észak-keleti irányba kibontakozó borkereskedelemnek köszönhetően.
A XV. században letelepedő ferences szerzetesek a várostól kapott védelemért cserében ellátták a lakosok testi-lelki bajainak gyógyítását.
A település XVII. századi állapotát híven tükrözi egy útleírás, mely említi a tiszta utcákat, a sok kereskedőt, a bájos lányokat és a "zafírhoz hasonló színű" tüzes, zamatos borokat, melyeket még a törökök is szívesen kóstolgattak.
A Rákóczi-szabadságharc idején a városban folytatott tárgyalást a fejedelem a császár követével. A leghíresebb kuruc tábornokot, Vak Bottyán Jánost a ferences rendi templomban temették el. A város XX. századi történelmének szomorú eseménye az 1917 májusában bekövetkezett tűzvész, mely a lakóépületek nagy részét elpusztította.
IV. Károly király, miután meglátta a romokat, a város újjáépítését rendelte el. Ekkor alakult ki a mai harmonikus, egységes városkép. Rangjukhoz méltó módon átépítették a nevezetes épületeket, templomokat, lakóházakat.

A hamvaiból főnixmadárként mindig újjászületett Gyöngyös - a közeli Mátrafüreddel, Mátraházával, Sástóval és Kékestetővel együtt - ma Magyarország egyik legkedveltebb üdülővárosa is.
A hegyektől övezett település lakói már a honfoglalás utáni időkben szőlőtermesztéssel foglalkoztak. A szőlőtőkék a 19. század végén filoxérajárvány áldozatául estek, de hamarosan megindult az újratelepítés, s a gazdák a legnemesebb csemege- és borszőlőfajtákat honosították meg.
A vulkanikus eredetű Mátra déli lejtői ideális körülményeket teremtettek a térség legnagyobb történelmi borvidékének kialakulásához.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/gyongyos.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!