Gyula

Gyula a Dél-Alföld ékszerládikája, idegenforgalmával az ország egyik legkedveltebb üdülővárosává lett, Békés megye jelentős turisztikai központja.
A belváros egyik értéke a mediterrán hangulatú sétálóutca szökőkútjaival, zöldellő és szobrokkal ékesített tereivel, magas színvonalon működő kerthelyiségeivel, üzleteivel, számos jelentős látnivalóival minden korosztály részére ideális és kellemes időtöltést biztosít.
A város elnevezése egyrészt származhat a honfoglalás kori katonai tisztségből, a gyula nevéből, másrészt Gyula nevű főúrtól, aki Gyulamonostort alapította.
Gyula jelképe a több mint 600 éves, Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus, síkvidéki téglavára. A reneszánsz vármúzeumban 24 kiállító terem várja a látogatókat egy történeti kalandra, ismereteinek bővítésére.
Magyarország egyik legszebb nagy területen elterülő gyógyfürdője, a Várfürdő - az egykori Almásy Kastély 8,5 hektár természetvédelmi területén - 19 medencével, számos betegséget gyógyító vizével, hangulatos wellness központjával, „vízi paradicsomával" Castello Szaunaparkjával és Beauty Masszázs Szalonjával várja a gyógyulni és felüdülni vágyó vendégeket.
Az Erkel tér sarkán áll egy emeletes, empire stílusú polgárház, amelyben hazánk második legrégebbi cukrászdája, a Százéves Cukrászda látható. 1840 óta működik, s benne kisebb kiállítás is látható a régi cukrászati eszközökből.
Gyulaváriban, az Almásy kastélyban és kastélyparkban turisztikai látogatóközpontot hoztak létre. A központ célja, hogy bemutassa a Dél-Alföld értékeit kulturális, természeti, környezeti és gazdasági területeken.
Mindezek mellett rendkívül sokszínű programok is várják az érdeklődőket: kulturális események, fesztiválok, rendezvények gyermekek és felnőttek részére.
A várban működik 1964 óta nyaranként a Gyulai Várszínház és Összművészeti Fesztivál. A színház június végétől augusztus közepéig tartó évadában esténként a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai, az opera, az operett, a balett, a bábszínház, a komolyzene, a jazz, a blues, a népzene, a világzene és a néptánc műfajainak legjobb előadóival és előadásaival várja a látogatókat. A várudvar mellett a pazar látványt nyújtó tószínpadon is tartanak bemutatókat, igazi fesztivált varázsolva Gyulára. Minden év októberétől áprilisig kamaratermi előadásokat láthatnak az idelátogatók.
Gyula sok más vendégcsalogató szabadtéri rendezvénynek ad helyszínt. A rendezvények sokasága már év elején megkezdődik. A Gyulai Kolbász és Sódar Mustra és a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál áprilisban, májusban pedig a Majális és a Gyulai Virágok Vasárnapja programjai szórakoztatják a kedves érdeklődőket.
A nyár folyamán számos kisebb és nagyobb rendezvény színesíti a napokat Gyulán. A Körösvölgyi Sokadalom, a Gyulai Várszínház és Összművészeti Fesztivál , a Várfürdő Kupa terep rally verseny, a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztivál a legkülönfélébb érdeklődési köröknek tesznek eleget.
Gyula számos kulturális rendezvény helyszíne. Ennek eredményeképpen a város elnyerte a Kultúra Magyar Városa 2008 címet.
A város nagy figyelmet fordít a virágosításra, parkosításra, melynek következtében Gyula városa a 2007. évi Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen az I. helyezést érte el. Így Magyarországot Gyula képviselte a 2008. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe), ahol ezüst minősítést szerzett.
A fürdőzés, kirándulások és szórakozási lehetőségek mellett nem elhanyagolható a gyulai gasztronómiai kínálat sem. A világhíres Gyulai kolbász /EU oltalmi díjas/ mellett a Gyulai Húskombinát más díjnyertes termékeit is megkóstolhatják a vendégek.
Gyula város híre szülöttjei: - Erkel Ferenc: 1810-1893
- Bay Zoltán /fizikus/: 1900-1992
- Kohán György /festőművész/: 1910-1966.
A. Dürer német festő és grafikus ősei a Gyula melletti Ajtósról származtak.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/gyula.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!