Keszthely

Keszthely a Balaton fővárosa. Számos értékes műemlékkel, látnivalóval és érdekes programokkal rendelkezik ezért megtekintése javasolt.
Keszthely neve a latin castellum /erőd/ szóból ered. Első említése 1247-ben történt a veszprémi káptalan oklevele által.

A Fő téren található a Városháza, 1769-ben épült, kétszintes, copf stílusú épület. Eredetileg földszintes volt, és vármegyei szállásháznak készült. Az ezt megelőző Városháza a Kossuth utcában működött.

A kastély a Főt térrel összekötő úton, annak végén létesült. Ennek közelében a Festetics család vezető gazdasági tisztviselői részére több különböző funkciójú ház épült.

A kastély felé eső részen található Asbóth Sándor, mérnök háza, ahol 1811-ben a mérnök, Kossuth szárnysegédje, majd az amerikai polgárháború kiemelkedő személyisége született. Mellette látható Nagy Ignác író szülőháza.
A Fő tér felé haladva találjuk a 18. században épült Amazon Szállót (melynek 1798-ban stállt meg Csokonai Vitéz Mihály), és majdnemn vele szemben az ún. "Goldmark-házat", amelyben 1830-ban született Goldmark Károly zeneszerző. A házak falán emléktábla utal ezekre az eseményekre.

A Fő tértől a Balaton felé haladva, az Erzsébet úton jutunk el a Helikon parkba, mely századunk húszas éveitől fokozatosan - pl. tűzvész áldozata lett- nyerte el mai formáját. Itt található az 1921-ben emelt oszlopokon álló kupolás Helikon emlékmű. A Helikon szó agörög mitológiában a múzsák lakóhelyét jelezte. Ilyen elnevezéssel rendezett 1817 és 1819 között évente két alkalommal Festetics György ünnepségeket. Ezeken az irodalmi találkozókon Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor és Pálóczi Horváth Ádám is részt vett. A parkban ezenkivül jelentős számú Keszthelyhez fűződő kiemelkedő egyéniség szobra, emlékköve látható: Kitaibel Pál és Borbás Vince botanikusok, Cholnoky Jenő földrajztudós, Bartók Béla zeneszerző, Egry József festőművész és Csik Ferenc olimpiai bajnok úszó. Néhány perces séta után elérjük a a Balaton-partot, ahol a két szálloda mellett a mólót és az 1892-ben létesített Szigetfürdőt találjuk.

Keszthely város szülöttei:

Goldmark Károly, zeneszerző: 1830-1915.
Nagy Ignác, író, újságíró: 1810-1854.
Szendrey Júlia, Petőfi Sándor felesége, író, költő: 1828-1868.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/keszthely.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!