Komárom

A mai magyarországi Komárom évszázadokon keresztül kicsi jobbágyfalu, míg a Duna másik partján fekvő Komárom az ország egyik legjelentősebb és leggazdagabb városa volt. Így, a 19. század végéig az igazi Komáromot a mai Szlovákia területén lévő város jelentette.
1892-ben állandó híd épült a Dunán (az Erzsébet híd), s ezzel a folyó két partján álló települések egyesülése elől minden akadály elhárult.
Közös fejlődésüket az első világháború állította meg: a háborút lezáró tárgyalások kettészelték a várost. Az északi rész Csehszlovákiához került, a déli rész pedig magára maradt és az önálló fejlődés útjára lépett. Így alakult ki a mai Komárom kisvárosi arculata.
A két település közös történelme, földrajzi elhelyezkedése, egymásrautaltsága, emberi kapcsolatai azonban erősebbnek bizonyultak a történelem viharainál.
A mai magyarországi Komáromot húszezren lakják, nagy forgalmú határváros és kulturális, turisztikai központ.
A városi múzeum, mely a komáromi várat az 1848/49-es szabadságharcban védő legendás tábornok, Klapka György nevét viseli, négy kiállítóhelyen mutatja be a város múltjának rekvizítumait. Az 1700 éves római freskók a főépületben, a római kövek, síremlékek az Igmándi erődben kialakított kőtárban láthatók.
Komárom jelentős kulturális és turisztikai vonzereje az erődrendszer, melynek magyarországi tagjai: a Monostori erőd, az Igmándi erőd, és a Csillagerőd. A magyarországi erődrendszer a Duna túlpartján elhelyezkedő erődökkel és bástyarendszerrel együtt megpályázta a Világörökség címet, melynek odaítéléséről 2008-ban dönt az UNESCO Világörökség Bizottsága.
Másik fontos attrakciónk a Gyógyfürdő, melynek különlegességét az 1268 méterről feltörő 62 0C fokos, kalcium- magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos és szulfátos, minősített gyógyvíz biztosítja.
Ha kikapcsolódásra és tiszta levegőre vágyik, látogasson el a festői környezetben lévő WF Szabadidőparkba. A nyári hónapokban remek szórakozást nyújtanak a feszített víztükrű medencék, a 36 méteres óriáscsúszda, valamint a késő őszig üzemelő termálvizes élménymedence.
A parkban horgásztó, kemping, és egy hangulatos étterem várja a vendégeket.
A város kulturális palettáját az utóbbi években – az Európában egyedülálló- Magyar Lovas Színház előadásai színesítik.
Komárom számos rendezvénnyel igyekszik idecsalogatni a turistákat.
Ilyenek például: a telet búcsúztató jelmezes karnevál februárban, az áprilisi Komáromi Napok, melyet az észak-komáromi városrésszel közösen szervezünk, Országos Péknapok és szabadtéri zenés és színházi előadások a Monostori erődben, hangversenyek, szórakoztató nyári programok a fürdőben, az októberi krumpli és bor fesztivál (Pityóka Fesztivál), a szüreti felvonulás és mulatság, és végül az ünnepséggel egybekötött közös karácsonyfa díszítés.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/komarom.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!