Komló

Dunántúlon, Baranya megyében egy észak-baranyai város Komló. Árpád kori település. A város egy századon át volt nevezetes szénbányászatáról. Ekkor még a pécsváradi apátság falvai közé tartozott. Ez a mostani időkre megváltozott. Manapság Észak-Baranya meghatározó kulturális, gazdálkodási és közigazgatási központja. Gazdaságilag hozzá tarozik Sikonda üdülőfalu. Mivel a város felismerte földrajzi és természeti adottságait, igyekszik a vendéglátás, az idegenforgalom fogadására összpontosítani. Az önkormányzat és a lakosság közreműködésével el meg is valósul, hiszen most már nemcsak hazai, de idegenforgalmi érdeklődésre is számot tart a város. Területe 46, 55 négyzetkilométer, lakóinak száma 25. 300 főre tehető. Kistérség.

Tizennyolc kistérségi település tarozik a városhoz. Huszonegy városrészt különböztetnek meg különböző néven, de ezek mindenképpen a városhoz tartoznak. A város nevezetességei: A Városi Helytörténeti Múzeum, a Komlói Természettudományi Gyűjtemény, a 13. századi gótikus templom romjai, a Hőerőmű gázkürtje (ez a kürt napi négy alkalommal, 6, 14, és 22 órakor, a műszak-váltás idején megszólal a városban. A „fújás” a város legtávolabbi pontjain is hallható. Emlékeztet a bányászok életének műszakváltására. A város lakossága különböző egyházakhoz tartozik.

Talán legjelentősebb a római katolikus, de megjelenik a görög katolikus, a református, az evangélikus felekezethez tartozó közösség is. Nagymértékű az olyan, aki semmilyen vallású elkötelezettnek nem tartja magát. A templomok is ennek tükrében vannak kialakítva. Mindennek ellenére minden felekezethez tartozó megtalálja a saját templomát. Komlót nemcsak a régi bányászvárosként, de a mostani városi rangra emelkedett látnivalóiért is érdemes felkeresni!

 

Forrás:  http://ingatlanegy.hu/telepuleswiki/ba/komlo/

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!