Mosonmagyaróvár

A Malom-ági Lajta fölé épült a hajdani uradalmi malom, mely 1648 óta működött, egészen az 1980-as évekig. A Deák téren áll az 1744-ben emelt Nepomuki Szent János szobor, a város egyik jelentős barokk emléke. A téren látható a volt Habsburg főhercegi kastély emeletes épülete, melynek sarokerkélyén helyezték el Kossuth Lajos látogatását megörökítő emléktáblát. A Fő utca felőli oldalon van a város első középiskolája, az 1739-ben alapított Piarista Rendház és Gimnázium.

Mosonmagyaróvár a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál, az osztrák és a szlovák határtól 15km-re fekszik. Már a római korban őrhely, a limes mentén Ad Flexum néven, a honfoglalás után ispánsági központ, később megyeszékhely.

Moson földvárát 1271-ben Ottokár cseh király csapatai lerombolták, a tatárjárást követően az óvári várat erősítették meg.
Magyaróvár 1354-ben Nagy Lajostól városi és ármegállítási jogot kapott. A török Bécs ellen vonulva többször feldúlja, 1809-ben Napóleon katonái megszállják a várost. 1529-től Habsburg birtok, 1763-tól 1945-ig Habsburg magánbirtok. A városon keresztül vezet a Bécsbe irányuló gabona-, és állatszállítmányok útvonala. Míg Magyaróvár a térség ipari és kulturális központjává fejlődött, addig Moson a gazdálkodók, kereskedők lakta nagyközség volt. A két városrész 1939-ben egyesült, a már 1905-ben Magyaróvárhoz csatlakozott Lucsonnyal együtt alkotják a jelenlegi 30.000 lakosú várost.

A város fontos turisztikai vonzereje a gyógyvize. Az egész évben nyitva tartó fürdő termálvize elismert gyógyvíz, amely - besorolása szerint - Európa 5, legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/mosonmagyarovar.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!