Nagykőrös

Nagykőrös igazi homokvidék, amelyen virágzó kertészet fejlődhetett ki. Homoki erdősége jelentős, uralkodó fafajtája a tölgy, a nyár, az akác és a kőris. Ez utóbbi névadója a helységnek, a város címerében is helyet kapott. A város nevezetes gimnáziumában tanított többek között Arany János (1851-1860) költő és hat akadémikus társa. Az ebből a korból származó irodalmi emlékeket az Arany János Múzeumban őrzik.
A város gazdasága a környék zöldség- és gyümölcstermesztésére épült, 1896-ban itt kezdte meg működését a Gschwindt-féle szeszgyár, mely később konzervipari termékeivel lett világhírű. Az alföldi mezőváros több látnivalót kínál: régi kúriák, templomok, köztéri szobrok ékesítik a települést.

Az Arany János Református Gimnázium szecessziós épületét is érdemes megtekinteni. A város múzeumai Arany János munkásságát, néprajzi anyagot, Pest megye iskolatörténetét mutatják be. Az Arany János Múzeum könyvtára gazdag irodalomtörténeti emléket őriz. Nagykőrös történelmét a helytörténeti monográfia és krónika dolgozza fel.

A városban jódban és konyhasóban gazdag termálvizű strandfürdő üzemel.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/nagykoros.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!