Oltárc

Oltárc a Letenyei-dombság kicsiny zsákfaluja. Közúton Nagykanizsától 32 km-re, Letenyétől 24 km-re, Zalaegerszegtől 43 km-re található. Földút köti össze Valkonyával, egy közeli másik zsáktelepüléssel.
Eredetileg kétutcás falu az Oltárci-vízfolyás – illetve az e mentén haladó erdei kisvasút – két oldalán. A község melletti bükkösökben bővelkedő táj a Natura 2000 ökológiai hálózathoz tartozó kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek jelölt terület. Az Oltárcra vezető közút erdészeti útként folytatódik egészen a Márki-vadászházig.

A falu temploma mellett találjuk az 1996-ban épült turistaházat. A települést átszeli a Törösznek-Bánokszentgyörgy-Oltárc kisvasút, amit 1922-ben adtak át. A 760 mm-es nyomtávolságú vonal az egykori Esterházy erdőterületeket kötötte össze a csömödéri fűrészüzemmel. Az igazi érdekességek, azonban a községen kívül vannak. Itt található a Zalai-dombság legmagasabb pontja, az Isten dombja. Az Oltárchoz közeli Vár-domb egy kb. 900 m hosszú ovális alakú földvárat takar az őskorból. (Az erődítés az ún. vörös sáncok jellegzetességeit mutatja – vastag gerendaszerkezetre agyagot döngöltek, majd ezt felgyújtva tégla keménységűre égették ki.) A Márki-rét szélén vadászház áll. Itt a török hódoltság előtt még egy teljes falu élte életét. A falu melletti védett területek gazdag növény és állatvilágot rejtenek. A zalai bükkösökben gazdag tájon olyan ritka növények találhatók, mint a szellőrózsa, erdei ciklámen, szártalan kankalin, zalai bükköny és a lónyelvű csodabogyó. A helyi orchideafélék a madárfészek kosbor, kétlevelű sarkvirág, széleslevelű és pirosló nőszőfű. Fekete gólya, ragadozó madarak leshetők meg. A lankás dombokon lelhetünk a szártalan bábakalácsra, amelynek virágát egykor megsütötték.

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!