Rudabánya


Tisztelt Látogató!
Nagy öröm számomra, hogy ha személyesen nem is, de virtuálisan köszönthetem Önt Rudabánya város honlapján.
Engedje meg, hogy egy pár sorban bemutassam településünket:
Rudabánya az Észak-Magyarországi régióban, az Aggteleki-karszttól délkeletre, a Rudabányai-hegység délnyugati peremén található. Az ország egyik legrégebbi bányásztelepülése. Nagy Lajos király a 14. század közepén bányavárosi rangra emelte. A középkorban tagja volt a hét felső-magyarországi bányaváros szövetségének. 1564-től az állandósult török támadások következtében a település elszegényedett, lakossága megfogyatkozott. A 17. századra rangját vesztett jobbágyfalu lett a szendrői vár tartozékaként. Három évszázadon keresztül csak időnként művelték érctelepeit, nem sok sikerrel. Az érctermelés (vasércbányászat) 1880-ban indult újra, a Borsodi Bányatársulat révén, és ezzel egyidőben vett lendületet településünk fejlődése is. Trianon után Rudabánya maradt az egyetlen jelentős vasércbányája az országnak. A II. világháború után a bányászat erőteljes fejlődésnek indult, 1962-ben pedig megkezdte működését a vasércdúsító üzem is. (ez volt az 1950-es évek harmadik legnagyobb magyarországi beruházása). A vasércbányászat egy 1985. december 29-én kelt kormányhatározat nyomán szűnt meg. Jelenleg az Alsótelekes határában működő külszíni gipszbánya tartja életben a vidék több ezer éves bányászati hagyományait. Geológiai kutatások bizonyították, hogy 35 millió tonna körüli ércmennyiséget rejt még a föld mélye.
A bányaművelés közben Rudabányán került elő 1967-ben annak a 10 millió évvel ezelőtt élt ősmajomnak az állkapocs-töredéke, amely a főemlősök és az ember fejlődésének szétválása előtti utolsó állomást jelenti. A leletet a tudományos világ Rudapithecus hungaricus néven ismeri. 1998 nyarán újabb szenzációs, a megtaláló, Hernyák Gábor tiszteletére Gabi névre keresztelt koponya-lelet került elő az emberré válás korai szakaszának e fontos lelőhelyén. Napjainkban is a régészeti szenzációkról, az évről évre újonnan előkerülő paleontológiai leletekről világhírű a településünk.
Hat évszázad után 2008-ban ismét elnyerte a városi rangot Rudabánya. A várossá válással lendületes fejlődés vette a kezdetét. Az önkormányzat kistérségi központ kialakítását célozta meg.
Városunk lakossága 3000 fő alatt van, infrastrukturális ellátottsága teljes. Több vendéglátóhely, kereskedelmi egység várja az idelátogató turistákat és az átutazókat. A weblapunk is fejlődésen ment keresztül. Célunk az, hogy az informatikai világsztrádán hozzánk ellátogatóknak a legteljesebb tájékoztatást adhassuk városunk életéről, nevezetességeiről, kulturális és egyéb programjairól. Ennek szellemében mindenkit szeretettel és tisztelettel köszöntök, és kellemes böngészést kívánok honlapunkhoz!
Szobota Lajos polgármester

Forrás: http://www.rudabanya.hu/hu/polgarmesteri_koszon.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!