Százhalombatta

Százhalombatta a Dél-Budai Kistérség meghatározó jelentőségű települése, Budapesttől mintegy 30 km-re, a Pécs felé futó M6 autópálya és a 6-os számú főútvonal mellett fekszik.
A város római-kori nevét viseli a Matrica Múzeum (Gesztenyés út 1-3.) 4000 év történelmét a bronzkortól napjainkig bemutató gyűjteménye. Kedvező földrajzi helyzetét, védettségét és a táj szépségét kihasználva már az újkőkorban embercsoportok telepedtek meg itt.


A város területén található Magyarország első és egyetlen őskori szabadtéri múzeuma, a 6 hektáros Régészeti Parkban (István király út 4.), ahol a látogató a bronz-, és vaskori házakban - mintegy időutazást téve - edényt-, és ékszert készíthet, szőhet, fonhat. Az őskori temetkezési szokásokról multimédia show készült, melyet egy 2700 éves halomsírban láthatunk.
A város főterét Makovecz Imre katolikus, és Finta József református temploma, valamint a Csodaszarvas-díszkút és a monumentális Szent István-szobor díszíti. Az óvárosi városrészben található a XVIII. századi szerb ortodox templom, amelynek ikonosztáza feledhetetlen látnivaló.


A kulturális ajánlatok között szerepel augusztus közepén a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Kirakodóvásár, szeptemberben a Battai Napok, novemberben pedig a Nemzetközi Kórustalálkozó és Kórusverseny.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/szazhalombatta.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!