Szeged

Szeged Csongrád megye székhelye, a Dél-alföldi Régió központja, Dél-kelet Magyarország legnagyobb települése, amely a Tisza és a Maros összefolyásánál helyezkedik el Budapesttől mintegy 171 kilométer távolságra.

Szeged nagy történelmi múltú, hangulatos és dinamikusan fejlődő település a Tisza partján. A városra sokféle jelzőt ragadt az évszázadok során - nevezik Híres Városnak, a Napfény Városának és Fesztiválvárosnak is.BR> A város dinamikus kereskedelme, messze földön ismert termékei - mint a szegedi szalámi vagy a fűszerpaprika - tették Híres Várossá, a már-már mediterrán klíma, a déli fekvés a Napfény Városává, az egész éven át zajló, csaknem minden művészeti ágat felölelő kulturális események - köztük a Szegedi Szabadtéri Játékok - pedig Fesztiválvárossá.

A Szegedi Paprika A legkorábbi feljegyzés a szegedi paprikáról 1748-ból ismert. És az a legenda kering az elterjedésének eredetéről, hogy hajdan a paprika a papok kertjeiben termet és ők kezdték el enni, majd terjeszteni. Rá is jöttek, hogy finom is és hasznos is, ám erejétől igen-igen könnybe lábadt a szemük, így keletkezett a "papríkató" szóból a paprika elnevezés. Eleinte leginkább orvosságként volt, használatos, aztán a 19. század elején megnőtt a kereslet a Szeged Alsóvárosi fűszerpaprika iránt. Híres is lett szerte a világon. Hogy miért is lett a hungarikumból "szegedikum"? Ez mindössze néhány összetevőnek köszönhető. Rengeteg napsütés és a Tiszának köszönhető kiváló tápértékű talaj.

Forrás: utisugo.hu

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!