Szentendre

A kisváros sajátosan mediterrán hangulata az elmúlt évszázadok folyamán alakult ki, amikor a törökök kiűzése után a magyarok mellett szerb, dalmát, szlovák, német és görög telepesekkel népesítették be. Ennek a felvirágzásnak az emlékeit mindmáig őrzik a város délies hangulatú, barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcácskái, szűk sikátorai. A település dimbes-dombos utcáin és a Duna- parton sétálva bennünket is magával ragad a város egyéni varázsa.

A szentendrei görögkeleti templomok elnevezése az elmenekült szerbek egykori lakóhelyeire utal: az ószerbiai pozsareváciak templomukat Pozsarevacskának hívták, a szerémségi csiprováciak Csiprovacskának, a torontáli opováciak Opovacskának, a belgrádiak Belgrádnak.

Szentendrén az egyéni múzeumokban neves helybeli művészek egyéni gyűjteményes tárlatait és a Művészet Malom Képzőművészeti és Kulturális centrumban időszaki kiállításokat tekinthetnek meg. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum "időutazásra" invitálja Önöket: Magyarország népi építészetét és a hagyományos népi életmódot bemutató kiállítást tekinthetnek meg itt, egy 46 hektáros területen. A kiállításokat kézműves bemutatók, folklór műsorok, színházi előadások egészítik ki.

Szentendrén mindig történik valami. Hagyományosan megrendezésre kerülő, minden alkalommal rengeteg új programmal bővülő fesztiválokon, szabadtéri színházi előadásokon vehetnek részt.

A belváros félszáz kisvendéglőjében a magyar konyha étkein kívül különböző nemzeti konyhák ételeit kóstolhatják meg. Cukrászdák, kávézók hangulatos kerthelyiségeiben megpihenhetnek, és a bormúzeum pincéjében megkóstolhatják a magyar borokat.
A kulturális látnivalók mellett a szabadidő aktív eltöltésére számos lehetőség kínálkozik a környéken: gyalog-, és biciklitúra, Pap-szigeten strand, lovaglás.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/szentendre.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!