Szentes

Dél-Alföld régióban, Csongrád megye északi részén a Tiszától keletre a Kurca-folyó partján fekszik.
Közúton, vasúton valamint autóbusszal is jól elérhető a város de vízen ismegközelíthető, a szentesi hajóállomás alkalmas tiszai kirándulóhajók kikötésére.
A térség az újkőkor óta lakott hely. A neolit kori leletek egyik legértékesebb darabja a szomszédos Szegvár-Tűzkövesi feltárási területen talált ún. Sarlós Isten szobra, amely az újkőkorból szinte az egyedüli férfi alakban ábrázolt istenség.
Szentes nevének eredetét mindeddig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Egy helyi legenda – amely az ún. Petrák-krónikában maradt fenn – Zendus János magyar hadvezérhez köti, aki a szájhagyomány szerint megalapítója, megmentője, egyszersmind első földesura volt Szentesnek; a történettudomány azonban ilyen nevű magyar hadvezérről nem tud. Egy másik vélemény szerint Szentes neve az első birtokosok, a Szente-Mágocs család nevéből származik, viszont egyetlen korabeli irat sem igazolja e nemzetség itteni birtoklását.
Látnivalói: református nagytemplom, Zsinagóga, Megyeháza, Koszta József Múzeum
A városban született:Őze Lajos színművész (Szentes, 1935. április 27. - Budapest, 1984. október 21.) Ma nevét őrzi a városi mozi és egy utca.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/szentes.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!