Szigethalom

A város a Csepel-szigeten, Tököl és Szigetszentmiklós között fekszik. A község területéről, bár önálló léte 1950-ben kezdődött, több régészeti lelet került elő. A taksonyi hídhoz vezető úton és környékén rézkori sírokban agyagedényeket találtak, míg a faluban 1983-ban, családi ház építése során előkerült mellékletekkel egy bronzkori csontvázas sír. Az edények a nagyrévi kultúrához tartozó jegyeket mutatták.

A vidék az 1880-as évekig Tököl község un. Úrbéres közös tulajdona volt. Az első parcellázások a HÉV szigethalmi megállóhelyének környékén, a Kis-Duna felé eső területen Szilágyi Lajos ráckevei járási főszolgabíró által 1898-ban kezdődtek. A település elnevezése az első parcellázásoktól kezdve Tököl-Szilágyitelep. 1940-1942 között építették a Dunai Repülőgépgyárat, 1940-ben épült a tököli repülőtér, a gyártelepi állomás és a Csepel-Horthy liget közötti műút.

A Tökölhöz tartózó Szilágyitelep 1950. március 1-jével önálló nagyközség, majd 1951. január 1-jétől Szigethalom elnevezést kapta.
Szigethalom történeténél fogva nem rendelkezik műemlékekkel, de természeti szépségekkel igen. A Ráckevei-Dunaág egyes részein - mint itt is - a fehér tündérrózsa és a sulyom levelei láthatók. Az itt található úszóláp természetvédelmi terület. A nagyközség 2004. július 1-vel elnyerte a városi rangot.
Idilli túra- és pihenőhely várja itt az idelátogató turistákat. A Csepel-sziget legnagyobb összefüggő parkerdejében, hűs lombok alatt kanyarog a kerékpárút a Kis-Duna partján. A vízparti erdők és a homokdűnék ligeteit átszelő erdészeti feltáró ösvények kitűnő túraútvonalak.

 

Forrás: http://www.utazzitthon.hu/szigethalom.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!