Szigetszentmiklós

Szigetszentmiklós Pest megye délnyugati részén, a főváros szomszédságában, a Csepel szigeten elhelyezkedő több mint 700 éves település. Északon Budapest XXI. kerülete (Csepel), keleten a Ráckevei-Duna ág, észak-nyugat felől Halásztelek, dél-nyugaton Tököl, délen pedig Szigethalom határolja. A helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A legrégebbi településnyomok szerint az őskor óta lakott helyen a honfoglaló magyarok fejedelmi törzse telepedett meg, a vidék Árpád szálláshelye, vezéri szigete lett.

A hagyomány szerint itt telepedett meg Árpád főlovászmestere, Csepel ispán is. A sziget róla kapta a nevét. Adatok vannak arra, hogy kelták is éltek itt, a templomi ásatásoknál pedig római kori emlékek kerültek elő. A település első okleveles említése 1264-ből való. Az 1440-es években a déli végekről a szigetre telepített szerbek alkották a lakosság jelentős részét. A törökök elől a szerbek tovább menekültek, így csupán kevés számú magyar lakosság maradt ezen a vidéken. Szigetszentmiklós a középkorban többször volt királyi kézen, a hagyomány szerint "királyi nemes lovászok" települése volt. 1690 után magyar, német és szerb telepesek költöztek ide. A városra újabb megpróbáltatások vártak: árvizek, tűzvészek, járványok tizedelték a lakosságot. A falu folytonossága nem szakadt meg a hódoltság alatt sem, és a XVIII. században a többi szigeti településsel együtt a Savoyai herceg birtoka lett. A két világháború között épültek a település középületei (községháza, régi posta, iskola), üzletek. A határban található a 314 m magas Lakihegyi Rádió-adótorony, amely a század elejének bravúros technikai újdonsága, s egyben Szigetszentmiklós egyetlen ipartörténeti műemléke. A II. Világháború itteni harcai alatt sok kárt szenvedett.

Szigetszentmiklós 1970-ben lett nagyközség, s elsősorban Budapest közelségének, valamint az idetelepült ipari létesítményeknek köszönhetően 1986. január 1-jén nyilvánították várossá.  A városra mindinkább jellemző az idegenforgalmi és turisztikai élet fellendülése. A városkörnyék ártéri fűz- és nyárligetei, erdőinek maradványai és a Ráckevei-Duna-ág gazdag állat- és növényvilága sok látnivalót ígér az idelátogatóknak. Szigetszentmiklóson a horgászoknak és a vízi sportot kedvelőknek is nagy vonzerőt képvisel a Soroksári-Duna partja, tele - főleg a fővárosi lakosság körében kedvelt - nyaralókkal. Most is gyönyörködhetünk itt a természet csodáiban. Természeti értékei miatt kedvelt kiránduló és pihenőhely. 2002-ben a Duna-ág ezen szakaszán építették meg az eddig egyedülálló ökológiai tanösvényt. Különlegessége, hogy úszólápokra építették a terület növény és madárvilágát bemutató sétautat. A vízityúkok, tőkésrécék, búbos vöcskök a nyaralók közelében úszkálnak. A közeli úszólápokon még ritka orchideafajok is élnek. A szabadidő kellemes eltöltéséhez biztosít lehetőséget a Kavicsbánya-tavak körüli üdülőterület is.

Forrás: http://www.utazzitthon.hu/szigetszentmiklos.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!