Törökszentmiklós

Törökszentmiklós Jász-Nagykun-Szolnok megye harmadik legnagyobb városa.


Törökszentmiklós a 4-es főút mentén, Szolnoktól 20 km-re keletre fekszik a Nagykunság szélén. Történelmileg nem tartozik a Nagykun területhez, mindig Külső-Szolnok vármegye része volt.
A város nevét 1399-ben említi először oklevél Zenthmyclos formában. A XVI. Század folyamán csak Szentmiklós-ként emlegették a "török" megkülönböztető jelző a XVII. Század végétől szerepel a település nevében.


A fentiek is azt bizonyítják, hogy a város több száz éves település. Sőt a hagyományok szerint 1044 nyarán Aba Sámuel hadainak egy része Szentmiklóson keresztül vonult a Dunántúlra, 1074.-ben pedig Salamon király a befagyott Tiszán vezette át seregét Szentmiklós felé.
Budapest-Debrecen között vasúton, de a 4-es számú főközlekedési úton közlekedő előtt egy tipikus alföldi mezőváros képe jelenik meg a tájba épülő külterületi gazdálkodással. Igazi mezőváros ipari parkkal, kereskedelemmel, megfelelő szintű szolgáltatásokkal, üzletek, vendéglátó helyek, gyógyvizű strand, kemping, jó levegője és mikroklímája, horgásztó várja az átutazó és gyógyulni vágyó vendégeket.


A fürdés mellett az élő Tisza, s holt-ágai nyújtanak lehetőséget a vízisport kedvelőinek. Értékes múltbeli ereklyéket mutat be a Városi Múzeum gyűjteményes kiállítása, a Városi Művelődési Házban európai értékeinek közül a szalmafonás művészete és mestersége közvetlenül is megtanulható.
A sétálni és lovagolni vágyó vendégeket várja Szenttamáson az Almásy kastély, s a kastélyt övező 10 ha területű angol park.
A település jó kirándulási lehetőséget kínál a Tisza-tóhoz, Egerbe, s a Hortobágyi pusztára is.

 

Forrás:  http://www.utazzitthon.hu/torokszentmiklos.html

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!