Veresegyház

Veresegyház gazdag történelmi múltjának, barokk műemlékeinek, természeti adottságainak köszönhetően keresett idegenforgalmi célpont. A nagyközség 1999-ben kapott városi rangot. Árpád-kori település, első okleveles említése 1375-ből származik.

Tavát 1430-ban szintén oklevél említi, Lábastó néven. A lakosság korábban mezőgazdasággal foglalkozott. Főleg az epertermelésnek volt nagy hagyománya, a községi címer alapmotívuma is eper. A gyümölcs fontosságát kifejezi a római katolikus templom mennyezeti freskója is, ahol hálaadásként a lányok epret ajánlanak fel Szűz Máriának. A szép környezetben fekvő veresegyházi tó mellett már a XX. század elején élénk forgalmú volt az üdülőélet (Wekerle strand és panzió). A gyorsan és dinamikusan fejlődő kisváros, jelenlegi arculatát a hagyományos vidéki építkezés elemei, valamint a modern megoldások határozzák meg. A településen jelentős a kulturális élet. Több művészeti csoport működik. A római katolikus és református templom állandó orgona hangversenyek színhelye.

Veresegyház határában medvemenhelyet alapítottak, amelyben veszélyeztetett farkasok is helyet kaptak. A kisváros autóval az M3-as autópálya gödöllői leágazásától - Szadán át - érhető el. Vasúttal is megközelíthető a Budapest-Vácrátót-Vác vonalon.

 

Forrás:pestmegye.info.hu

Valami új a régi helyett!

Forradalmi újítások az utazás területén!
Csatlakozz hozzánk Te is, és próbáld ki minősített Hoopperjeinket, és fedezd fel a várost velük együtt!